עוסק מורשה

עוסק מורשה- עמוד השדרה של העסקים הקטנים והבינוניים.

עוסקים מורשים הינם עמוד השדרה של העסקים הקטנים והבינוניים בישראל, ולרוב מדובר בעסקים פעילים המשמשים בתור מקור ההכנסה המרכזי של בעליהם.

מי מוגדר כעוסק מורשה? 

עוסק מורשה הינו עסק שמחזור ההכנסות שלו יותר מ- 120 אלף שקלים בשנה קלנדרית (נכון לשנת 2024), או שמקצועו נכלל ברשימת המקצועות שאינם יכולים להיות מוגדרים כעוסק פטור- כבעלי מקצועות חופשיים ועוד. 

מע"מ, נעים להכיר!

ההבדל המשמעותי ביותר בין עוסק מורשה לעוסק פטור, הינו חובת הדיווח והתשלום למע"מ.

מע"מ הוא מס שנגבה ע"י בעלי העסקים מהלקוחות, ומהם עובר למדינה.

בעצם בעלי העסקים והעצמאיים הם צינור, דרכו המדינה גובה את המס מהאזרחים. בכל חודש (או חודשיים בתלות במחזור של העסק) העסק משלם למשרדי מע"מ את כל תשלומי המס שגבה מהלקוחות שלו.

איך זה עובד?

לצורך הדוגמה, אם מכרתי ללקוח צעצוע ב 100 ₪ לפני מע"מ, אגבה ממנו מחיר של 117 ₪ (כולל מע"מ). מתוך הסכום הזה, אעביר תשלום של 17 ש"ח למדינה (מע"מ עסקאות). 

מצד שני, בעל העסק גם מזדכה על המע"מ מול המדינה.

זה אומר שאם הוא רוכש שירותים או סחורה, ומשלם בעבורם מע"מ (מע"מ תשומות), הסכום של מע"מ התשומות ינוכה, כשהוא מבצע את חישוב לתשלום החודשי (או הדו חודשי).

לפי אותה דוגמה, כשרכשתי את הצעצוע מספק הצעצועים שלי, שילמתי לו את התשלום כולל מע"מ, את סכום המע"מ אני אקזז בחישוב החודשי ממע"מ העסקאות.

מס הכנסה וביטוח לאומי, אל דאגה לא שכחנו. 😊

כמו כל עסק, גם עוסק מורשה נדרש להתנהל מול מס הכנסה וביטוח לאומי. 

מס הכנסה וביטוח לאומי הינם מיסים פרוגרסיביים – ככל שההכנסה גבוהה יותר שיעור המס גבוה יותר, תוך שקלול הנתונים האישיים.

מיסים אלו נקבעים בהתאם לרווח השנתי מכל מקורות ההכנסה שכיר ועצמאי כאחד. בפועל במהלך השנה משלמים מקדמות לפי הערכת מס או אחוז שנקבע ע"י מס הכנסה.

לאחר מכן בעת הגשת הדו"ח השנתי מתבצע חישוב מדויק, ובהתאמה משלימים את המס במקרה של גביית חסר, או מקבלים החזר במקרה של גביית יתר.

ניהול נכון של עוסק מורשה מצריך ידע רב, שליטה בתקנות המתחדשות מעת לעת, וניסיון פרקטי. 

לכן על אף שחוקית אין חובה להיעזר בבעל מקצוע. הרוב מוחלט של בעלי העסקים בוחרים להיעזר ביועץ מס או רו"ח שידעו למצות את מלוא זכויותיהם מחד ולמנוע קנסות ותשלומים מיותרים מאידך ולהנות מראש שקט ופנאי לפיתוח העסק.